אופנות באדריכלות נוף לאורך ההיסטוריה
עיצוב גינות קיים מזה שנים רבות וחלו בו שינויים והתפתחויות. הגינות שהוקמו בימים ההם נועדו לצרכים רבים – ביניהם: צרכי דת, גידולים חקלאיים, נוי, בילוי ועוד אך מכיוון שהן היו יקרות ביותר נהנו מהן רק בני המעמד הגבוה. עם חלוף השנים הפכו הגינות לנגישות ומגוונות יותר כך שבכל אזור היה ניתן למצוא גינות בסגנונות שונים.
מצריים – בריכות נוי, פרחים ותבלינים
אם היינו יכולים לנסוע בזמן ולהגיע אל מצריים של האלף השביעי לפני הספירה היינו רואים שהמצרים שותלים עצים ומזרימים אליהם מים. אם היו המצרים מסכימים לערוך לנו "סיבוב בשכונה" היינו יכולים לראות בריכות נוי עם פרחים או דגים, התגלה אפילו, שלפרעה היה עניין בגינות וארמונו כלל גינה עם פרחים, גפנים ותבלינים.
פרס ואתונה – מקומות קדושים עם עצים ופסלים
בפרס היו הגנים מקום קדוש משום שלפי האמונה התגוררו האלים בעצים, הפרסים עיצוב את גינותיהם תוך התייחסות לארבעת האלמנטים הקדושים להם ולכן מרבית הגנים הפרסים העתיקים מחולקים לרבעים. גם באתונה נקשרו הגנים עם הדת וכללו שדרות עצים ופסלים שיועדו עבור האלים.
אירופה של ימי הביניים – חלק בלתי נפרד ממנזרים
בארצות שונות באירופה וביניהן איטליה חלו התפתחויות משמעותיות בעיצוב הגינות. בימי הביניים (המאה ה– 15- 5) הפכו הגינות לחלק משמעותי מהמנזרים והנזירים שתלו בהן ירקות, תבלינים, עצי פרי, פרחים ועשבי מרפא, בהמשך היו הגנים של המנזרים סמל למעמד גבוה.
אירופה – תקופת הרנסנס והבארוק – מסיבות ומפגשים בגינות גדולות של אצילים
עם חלוף הזמנים השתנה התפקיד של הגינות והן הפכו להיות גם מקום למפגשים ומסיבות. בתקופת הרנסנס (המאה ה- 14-16) והבארוק (מאה ה- 16-18) נהנו האצילים האנגלים והצרפתים מגינות גדולות, בהמשך הגיעו גינות הנוי לכל יבשת אירופה.
אירופה של המאה ה – 18 – הגינות מגיעות לבתים פרטיים בכפרים
במאה ה-18 החלו הגינות להגיע אל הבתים פרטיים בכפרים. דוגמה לעיצוב הגנים בשנים אלה ניתן למצוא בארמון ורסאי בצרפת, הארמון התהדר בגנים מפוארים שהורחבו על ידי לואי ה-14. הגנים המעוצבים עוטרו במזרקות, מבנים, פסלים, תעלות מים, חורשות עצים וטרסות, המטרה של הסדר המופתי הייתה להראות שאדם שולט על הטבע.
באנגליה של המאה ה- 18 עוצבו הגינות בסגנון רומנטי שהתאפיין במראה טבעי. הגינות כללו מדשאות גדולות, עצים, בריכות נוי עם פרחים ודגים ועוד כאשר הרעיון היה להדגיש את היופי של הטבע ולא להשליט בו סדר ולהפגין את עליונות האדם על הטבע.
אירופה של המאה ה – 19 עד ימינו
גינות בסגנון כפרי ורומנטי וכניסת הגינות לערים ולבתים פרטיים של כל שכבות האוכלוסייה
המאה ה – 19 התאפיינה בסגנון המודרני והגינות עוצבו בסגנון רומנטי וכפרי וכללו פרחים רבים, צמחייה, טרסות ומשחק בין אור וצל. בהמשך החלו גם המרחבים בערים לקבל גוון ירקרק וטבעי והוקמו גינות ציבוריות וגינות בבניינים ובבתים פרטיים של אנשים רבים.
מהמאה ה – 20 היה ניתן לראות גינות פרטיות אצל כל שכבות האוכלוסייה. עיצובי הגינות שאבו את השראתם מאדריכלי נוף שמבצעים פיתוח גינות, שיקום גינות ועוד. אדריכלי הנוף של ימינו מתמחים בתחומים רבים- ביניהם: אדריכלות נוף ובתים פרטיים. את הגינות ניתן למצוא במגוון סגנונות כאשר עיצובן מתחשב באקלים ובתנאי השטח.
כיום עיצוב גינות הינו מקצוע מבוקש ואדריכלי הנוף שואבים את השראתם מכל הסגנונות שהוזכרו ומרבים אחרים, אדריכלות . נוסף על כך, האדריכלים מקפידים להתחשב בצרכי הלקוח ולשמור על איכות הסביבה כך שהמים ממוחזרים והגינות מכילות מערכת השקיה חכמה ותאורת גן סולארית וחסכונית. מעניין לראות מה יהיו האופנות בעתיד.